Львівський регіональний центр державної установи ІНСТИТУТ ОХОРОНИ ҐРУНТІВ УКРАЇНИ

Історія

Згідно з Постановою Ради Міністрів УРСР від 23 липня 1964 року № 749 «Про організацію агрохімічної служби в сільському господарстві УРСР» було створено Львівську зональну агрохімічну лабораторію при НДІ землеробства і тваринництва західних районів України. Вона виконувала агрохімічне обстеження ґрунтів, польові дослідження та надавала рекомендації щодо раціонального використання добрив і меліорантів.

У 1981 році, відповідно до Постанови ЦК КПУ і Ради Міністрів УРСР, лабораторію реорганізували в державну обласну проєктно-пошукову станцію хімізації сільського господарства. У 1999 році її перейменували на Львівський обласний державний проєктно-технологічний центр охорони родючості ґрунтів і якості продукції.

Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 4 вересня 2012 року № 542 установу реорганізували, а замість неї заснували Львівську філію державної установи «Державний науково-технологічний центр охорони родючості ґрунтів».

У 2013 році згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 198 філію перейменували на Львівську філію державної установи «Інститут охорони ґрунтів України». Це стало частиною реформи державної системи охорони ґрунтів, спрямованої на покращення якості сільськогосподарських земель.

З 1 травня 2024 року, відповідно до наказу ДУ «Держґрунтохорона» від 6 березня 2024 року № 14, філію перейменовано на Львівський регіональний центр ДУ «Держґрунтохорона».

Керівництво центру

director

Демчишин Анатолій Михайлович

Директор

+38(032)-302-83-36

Основні напрями діяльності

  • ґрунтово-агрохімічне обстеження на придатність ґрунтів під закладання ягідників та садів;
  • агрохімічні дослідження ґрунтів на вміст макро- і мікроелементів та інших показників родючості;
  • визначення якості органічних, мінеральних добрив, хіммеліорантів, ґрунтосумішей;
  • виготовлення картограм кислотності, вмісту елементів живлення;
  • розроблення оптимальних систем удобрення сільськогосподарських культур;
  • виготовлення проектної документації на проведення заходів збереження та підвищення родючості ґрунтів;
  • надання науково-консультаційних послуг;
  • картографування з використанням геоінформаційних технологій;
  • комплексний аналіз рослинницької продукції за показниками якості та безпеки;
  • моніторинг ґрунту, води на вміст залишкових кількостей пестицидів, солей важких металів, нітратів;
  • дозиметричний контроль сільськогосподарської продукції та об’єктів довкілля;
  • визначення харчової якості насіння ріпаку, зерна та іншої продукції, а також якості води різних типів вододжерел.